supermann-chest-S

Hvordan takle motgang? Dette kan hjelpe deg å holde motet oppe, selv om ting er vanskelig.

Denne artikkelen er ment for å gi inspirasjon og trygghet til deg som går opplever motgang. Det kan være du synes ting på skolen er vanskelig, eller at du går en usikker tid i møte. Jeg tror at det å forstå heltens historie virkelig kan hjelpe deg å mestre motgang mye bedre. Den tar omtrent 6 minutter å lese.

“Utfordring, mørke, ny læring og tilbake til livet.” 

Dette var hva Thom, dagens instruktør, hadde skrevet på tavlen. De siste to dagene hadde vært et mentalt eksperiment, hvor vi lekte med forskjellige måter å tenke på. Siden jeg liker å utfordre min egen tankegang, deltar jeg relativt ofte på seminarer om tenking og selvutvikling. Ofte på slike seminarer, får man spørsmålet: “Hva ønsker du å oppnå i løpet av de 5 neste årene?”  eller “Hva er din store drøm?” Mange synes det er vanskelig å tenke på hvordan livet vil være lengre frem i tid. Kanskje siden avgjørelsene som blir tatt kan påvirke resten av livet. Hva vil skje om valget vi tar ikke er det riktige? 

“Utfordring, mørke, ny læring og tilbake til livet. Disse fire stegene kalles for heltens reise, og hvis du du tenker tilbake på de fleste eventyrene eller mytene som du har hørt, følger de fleste disse stegene”, fortsatte Thom. “Vårt eget liv følger også denne formelen. Og når du blir klar over at du har gått gjennom disse stadiene titalls  ganger tidligere, så kommer du aldri til å føle deg truet eller usikker på hva fremtiden vil bringe. Det er nesten som at du kan spå hva som kommer til å skje”.

supermann-chest-S

“Du er helten i din historie. Det er bare at du har vært for opptatt til å legge merke til det. Heltens reise begynner nesten alltid med en utfordring eller ett kall. Her vil helten ha tre muligheter.

Han kan gå ut på reisen av egen fri vilje, bli tvunget ut på den eller så kan han velge å ignorere den. Hvis helten(deg) velger det siste alternativet, vil helten vandre resten av livet med et irriterende spørsmål klemmende rundt seg: Hvordan ville livet mitt ha vært hvis jeg tok dette valget eller utfordringen?” 

bernie-challenge-accepted

Heltens reise fikk meg til å tenke på første gangen jeg flyttet for meg selv. Jeg var 16 år, og måtte flytte fra den lille bygda for å fortsette med min utdannelse. Jeg kunne ha nektet å ta en videre utdannelse, men da ville jeg vært veldig begrenset med hva jeg kunne gjøre videre, og jeg ville mest sannsynlig ha angret i etterkant.

“Når helten begynner på sin reise, må han vandre ut i den ukjente skogen”, sa Thom. “Han må gå til steder han aldri har vært før, og må kjempe mot sine indre demoner. Dette stadiet er ofte veldig utfordrende, og kan vare fra dager til flere år. Om helten oppfatter det som en kamp eller et eventyr, avhenger av hvordan helten tenker”.

scary-black-forest

Da jeg hadde flyttet fra bygda, var det mye nytt som jeg måtte lære meg. Jeg måtte få meg nye venner, lære meg nye normer og forsøke å passe inn. Jeg var veldig usikker på den tiden, og jeg måtte hele tiden kjempe mot meg selv for å våge å gjøre ting som jeg egentlig ikke turte. Som for eksempel, å holde en fremføring foran en klasse som jeg ikke kjente. På den tiden virket det mer beroligende å amputere en arm enn å stå foran en gruppe med ukjente mennesker og snakke.

“Helten vil med tiden komme ut av mørket, med ny lærdom og livskunnskap”, sa Thom. “Han vil oppdage hvor mye han har forandret seg på denne reisen. Hvor mye han har vokst sammenliknet med den gutten eller jenta han eller hun var før reisen.”

you-get-stronger

Da jeg fullførte VGS etter 3 år, oppdaget jeg hvor mye jeg hadde forandret meg. Da jeg flyttet hjemmefra var jeg veldig sjenert, og hadde utfordringer med å snakke med nye mennesker. Med tiden lærte jeg å utfordre meg selv. Og med hver utfordring som jeg beseiret, vokste jeg som person.

“Det siste steget i heltens reise, er hans tilbakekomst til samfunnet. Her vil han igjen innse hvor mye han har forandret seg siden han dro. Han vil ha fått andre interesser og et nytt syn på verden. Han må nå lære seg hvordan å komme tilbake igjen. Og ofte vil han oppdage at han ikke lengre tenker og oppfører seg på samme måte som hans gamle venner. Han må nå skape sin egen nye virkelighet.”

Etter de 3 årene, la jeg merke til at jeg ikke var like mye sammen med de vennene jeg hadde vokst opp sammen med. De hadde valgt en annen utdannelse og hadde andre ambisjoner enn det jeg hadde. Jeg visste at ting aldri ville gå tilbake til slik det var tidligere, noe som både var bra, men også litt vemodig. Bra på den måten at både jeg og de gamle vennene mine hadde utviklet oss, vemodig fordi vi hadde det veldig gøy da vi alle holdt til på bygda, og det ville ikke bli det samme noensinne igjen.

“Sirkelen vil så begynne på ny, hvor helten vil møte på et nytt eventyr han begir seg ut på. Og siden helten har gjort slike reiser mange ganger tidligere, vet han at et nytt eventyr vil gi ham nye erfaringer og opplevelser. Det er dette som kalles for å leve”, avsluttet Thom, med et glimt i øyet.

Etter jeg fullførte videregående, begynte jeg på et privatgymnas for å forbedre karakterene mine. Jeg følte jeg alltid måtte lese mer enn de andre for å få gode resultater. Jeg hadde en overbevisning om at hastigheten som jeg lærte med, var genetisk og skrevet i stein. En dag leste jeg en bok om hukommelsestrategier, og jeg ble hektet. Min tidligere overbevisning om at jeg lærte sakte ble knust! Det var ikke det at jeg lærte sakte, jeg hadde bare brukt en underlegen strategi og teknikk. Etter en periode med sterkt fokus på hvordan jeg kunne lære raskere, bestemte jeg meg for å lære bort de samme strategiene til andre. Dette ble min nye utfordring, mitt nye kall.

På ny snublet jeg ut i mørket, uvitende om hva fremtiden ville bringe, og hva jeg kom til å lære på denne reisen.

Nå som jeg sitter å skriver dette, er det mange studenter som forbereder seg til en eksamen. Hvis du har eksamen snart, eller du må ta et valg du er usikker på, så ønsker jeg å si til deg; Husk, alt vil gå bra til slutt (og hvis det ikke er bra, så er det bare ikke slutten). Du er nå på din egen reise. Og selv om denne skogen av uvitenhet kan virke overveldende og skummel, så vil du med tiden komme deg ut og gjennom den, med ny kunnskap og fantastisk læring.

Kent-Andersen-profilbilde

Skrevet av: Kent Andersen

0 replies

Legg igjen et svar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

verktøy-nettsider-og-apper-studieteknikk

Disse 27 verktøyene må du prøve om du vil huske bedre, lære lettere og spare tusenvis på pensumbøker!

Disse verktøyene vil hjelpe deg med å skape en lettere student- eller elev-tilværelsen, og kan gjøre kjedelige leseøkter mye mer interessante.

Hvordan forberede seg raskt til terminprøver?

Har du en eller flere terminprøver nå snart? Her kan du lære hvordan få det meste utav tiden du har igjen.

få-bedre-hukommelse-magnus-ingebrigtsen-forklarer

Tre overraskende og enkle måter å få en bedre hukommelse på

Fra tid til annen glemmer vi alle sammen. Det kan være navnet til nye folk vi møter, arbeidsoppgaver eller stikkordene til prøven vi skal ha. Disse tre små tipsene kan hjelpe deg å få bedre hukommelse i hverdagen.

Optimal tid – Hvordan få dobbelt så mye gjort på en time, som du normalt gjør på fire timer.

Det er ikke akkurat en hemmelighet at man ofte får gjort mest når man er opplagt, dypt fokusert, og jobber med kun en viktig oppgavene. Utfordringen er bare å få det til – hver dag.